Arkeologidagen 2023

27 augusti 2023
Plats: Gamla Uppsala museum
Arkeologidagen 2023 Bilden är tagen i samband med Arkeologernas utgrävning av två båtgravar i Gamla Uppsala år 2019.

I år har vi skapat ett fantastiskt arkeologidagsprogram tillsammans med tidskriften Populär Arkeologi!

Det blir panelsamtal och föredrag med flera kända profiler och författare, arkeologiskola för barnen och virtuella visningar och fornlämningsvandringar med våra duktiga guider.
 

Program

11.30 Gamla Uppsalas sju underverk. Följ med författaren Kristina Ekero Eriksson på en arkeologisk resa 1400 år tillbaka i tiden. Äger rum utomhus, startar i museet, ca 50-60 minuter.
12.00 Virtuell visning. Bänka dig i hörsalen och följ med på en guidad visning runt i Gamla Uppsala cirka år 650. Cirka 30 minuter.
13.00 Guidad visning av museet på svenska. Cirka 30 minuter.
13.30 Träffa författarna. Boksignering med Kristina Ekero Eriksson och Jonathan Lindström. Cirka 30 minuter.
14.00 Vi valde inte arkeologin, arkeologin valde oss. Panelsamtal där vi får höra om deltagarnas relation till arkeologi, favoritfornlämningar med mera. Deltar gör Tobias Svanelid, Jonathan Lindström och Kristina Ekero Eriksson. Cirka 60 minuter.
15.00 Visning av museet på engelska. Cirka 30 minuter.
15.30 Virtuell visning. Bänka dig i hörsalen och följ med på en guidad visning runt i Gamla Uppsala cirka år 650. Cirka 30 minuter.
16.00 Dåtidsredaktionen Live. Vi släpper loss Jonathan Lindström i hörsalen för att ge oss det senaste från den högaktuella forntiden. Cirka 60 minuter.
17.00 Fornlämningsvandring. Guiden berättar om de utgrävningar som genomförts i Gamla Uppsala (museet stänger).
Hela dagen kl. 11.00-17.00 är det öppet i vår arkeologiskola utanför museet. Här kan stora och små lära sig hur en utgrävning går till och gräva lite i våra arkeologilådor.
I museibutiken kan du utforska vårt bokbord med rapporter, avhandlingar och annan arkeologisk litteratur.
Arkeologidagen är en nationell temadag då evenemang kring arkeologi anordnas på många platser runt om i landet. I år äger den rum söndagen den 27 augusti.
 

Om deltagarna

Kristina Ekero Eriksson är författare, hennes senaste bok Vikingatidens vagga röstades fram som årets bok om svensk historia år 2022.
Tobias Svanelid är journalist och programleder Vetenskapsradion Historia i Sveriges Radio P1.
Jonathan Lindström är chefredaktör för tidskriften Populär Arkeologi och har författat ett flertal böcker om arkeologi.