Öppningshelg: "Lövskugga" John Alinder, Porträtt 1910–1932

4 december 2021 - 5 december 2021
Plats: Upplandsmuseet Tid: kl.12-17
Öppningshelg: "Lövskugga" John Alinder, Porträtt 1910–1932 Foto: John Alinder, Upplandsmuseet.

Fotoutställningen tar oss med till 1910-talets Uppland och till prunkande trädgårdar, dammiga landsvägar och svalkande lövskugga. Mellan den 4 december och 14 mars visas porträttfotografier ur Upplandsmuseets John Alinder-samling i utställningen Lövskugga.

Fotograf John Alinder föds i Sävasta i Altuna socken 22 december 1878. Han är den rebelliske bondsonen som förblir hembygden trogen under hela sitt liv.

I över trettio år skildrar han bygden, egensinnigt och varmt och levande.

Agnes, Lily eller Jarl heter de avbildade och de kommer från platser som Berga, Mälby och Flosta. De är barn placerade på stolar, personer uppflugna i träd, de är arbetare, konfirmander och gamla damer; avbildade mot en fond av lövverk och spretig grönska genombruten av sol.

Det märks också hur lugna och trygga i sig själva människorna i dessa bilder tycks vara. Särskilt rörande är att de inför fotografen visar en tillgivenhet och öppenhet som vittnar om förtrogenhet och tillit. Modellerna är väl medvetna om det särskilda fototillfället, de har klätt sig fina och tagit med husdjur och föremål som blir en del av iscensättningen framför kameran.

Alinders porträttkonst ger utrymme för slumpens magi och både befriar och definierar de porträtterade.

 Vill du se ännu mer av John Alinder?

På DigitaltMuseum finns Upplandsmuseets samling av John Alinder-bilder full av Uppländsk historia.

Upplandsmuseet har i samband med utställningen tagit fram en fotobok med John Alinders porträttfotografier. Boken är en resa i Uppländsk landsbygdshistoria.

Under fredag 3/12 och öppningshelgen har vi 20% rea på fotoboken i Museibutiken.