Professorshemmet i Walmstedtska gården

Äldre, gult trähus med två våningar Walmstedtska gården ligger bredvid Saluhallen. Foto: Bengt Backlund

Stig in i historien. Möt en värld fylld av pärlbroderier och blänkande koppar, men utan rinnande vatten och WC. Besök ett borgerligt hem från 1800-talets slut, där tiden tycks ha stått stilla.

En trappa upp i Walmstedtska gården finns professor Herman Rydins våning. Lägenheten är en rekonstruktion av den bostad som familjen Rydin hyrde i Walmstedtska gården åren 1860–1904. Bostaden är på sex rum och kök och visar ett högborgerligt hem från 1800-talets senare del.

Herman Rydin var professor i svensk statsrätt, folkrätt och kyrkorätt vid Uppsala universitet. Han var gift med Eleonora (Nora) Genberg. De fick barnen Sofia, Elisabeth, Herman och Anna. Nora dog 1865 endast 33 år gammal. Herman gifte aldrig om sig, men bodde kvar i hemmet fram till sin död 1904. Det dagliga hushållet och barnen sköttes av tjänstefolket, husan Lovisa Bäckström och köksan Gustava Bergholm.

Om du vill läsa mer om huset och Upplandsmuseets arbete med skapandet av museivåningen finns två artiklar i Årsboken Uppland 1974. "Walmstedtska gården i Uppsala" av Ola Ehn och "Det Rydinska hemmet i Walmstedtska gården" av Eva Norenhag Estberg. Du hittar dem digitalt på Upplands fornminnesförening och hembygdsförbunds hemsida. Länk hittar du under "Läs mer här".