Aktuellt på Gamla Uppsala museum

Gamla Uppsala museum Foto: Anna Rasmusson (CC BY)

Gamla Uppsala museum erbjuder öppna visningar och familjeaktiviteter varje lördag och söndag. Visningen börjar kl. 13.00 och hålls på svenska inomhus i museet. Familjeaktiviteten har olika teman olika veckor och börjar kl. 14.00. Vi arrangerar också evenemang där det förflutna levandegörs.

 

Hur lät forntiden? 8-9 oktober

Dags för uråldriga klanger att återigen ljuda i Gamla Uppsala!

Under två dagar den 8 och 9 oktober kommer vi att ha besök av musikarkeologen Cajsa S. Lund och musikerna Ute Goedecke & Per Mattsson. Med sig till museet har de en stor uppsättning med musikinstrument gjorda efter arkeologiska fynd från forntid och tidig medeltid.

Program

Musik och ljudlandskap i Gamla Uppsala

Kl. 12.00 och 16.00. En berättarkonsert med musikarkeologen Cajsa S. Lund och musikerna Ute Goedecke & Per Mattsson. Ett stort antal instrument och ljudverktyg visas upp, berättas om och spelas på.

Exploatorium

En workshop med musikinstrument från forntid och medeltid, som du får både Höra och Röra! Musikarkeologen Cajsa S. Lund tillsammans med musikerna Ute Goedecke & Per Mattsson berättar om och demonstrerar ett stort antal arkeologiska fynd av instrument i form av rekonstruktioner och repliker, från stenålderspipa och järnålderslur till medeltida rommelpot och harpa. Flera av instrumenten får du själv studera närmare och provspela. Exploatoriet är igång hela tiden förutom när berättarkonserterna pågår.

Museet öppnar 12 och stänger när den sista berättarkonserten är slut.

Om deltagarna

Cajsa S. Lund, musikarkeolog, numera knuten till Linnéuniversitetet, räknas som en av pionjärerna på området nordisk musikarkeologi. Hon är uppmärksammad och flerfaldigt prisbelönt för sin förmåga att levandegöra sina forskningsresultat för allmänheten, både barn och vuxna.

Ute Goedecke & Per Mattsson är två välrenommerade musiker med inriktning på framför allt medeltida repertoarer. Ute är sångerska men också multiinstrumentalist. Per Mattsson är specialiserad på tidiga stränginstrument. Båda ingår i Ensemble Mare Balticum (EMB), som är Musik i Syds ensemble för tidig musik.

Cajsa, Ute och Per framträder ofta tillsammans i olika sammanhang, från konsertsalar till skolor och har under årens lopp gjort åtskilliga program här i landet men också i flertalet andra länder i Europa

 

Kommande evenemang

8-9 oktober: "Så lät forntiden".

18 oktober: "Människooffer och rituellt dödande i Skandinavien under yngre järnålder". Föreläsningskväll med religionshistorikern Klas Wikström af Edholm.

23 oktober: Boksläpp och författarsamtal. Uppsalaarkeologen Anneli Sundkvist pratar om hur hon använt sin egna forskning i sin debutroman.

30 oktober - 5 november: I vikingens koffert. Kulturlovsaktiviteter för skollediga barn.

6 november: "Mer än 100 år av prakt och flärd." Vår historiska modevisning där personer som brinner för historiskt återskapande själva visar upp sina dräkter.

4 december: Historisk julmarknad.

 

Vikingaskola

Varje lördag och söndag kl. 14.00 hålls vår Vikingaskola med roliga aktiviteter för barnfamiljer.

 

Nedan finner du teman för alla helger i höst:

10-11 september: Kämpalekar (utomhus)

17-18 september: Pärlverkstad

24-25 september: Kämpalekar (utomhus)

1-2 oktober: I vikingens skafferi

8-9 oktober: Forntidens fritidsnöjen

15-16 oktober: Ullverkstad

29-30 oktober: Kulturlov, separat program kommer

5-6 november: Kulturlov, separat program kommer

12-13 november: I gudarnas värld

19-20 november: Vikingaskola special

26-27 november: Liten runskola

3-4 december: Klurighetsspår. Även vaxljustillverkning.

10-11 december: Jul i kungens hall.

17-18 december: Jul i kungens hall.

 

Övergång till Region Uppsala och Upplandsmuseet
Från och med den 1 januari 2022 kommer verksamheten att drivas av Stiftelsen Upplandsmuseet - frågor angående detta ställs till Contact

Gamla Uppsala museum nås på 018-23 93 01 eller Contact.