Gamla Uppsala museum

Gamla Uppsala museum

Hos oss kan du se utställningen om Gamla Uppsalas förhistoria, följa med på visningar, få veta mer om spännande arkeologiska fynd, delta i museiverkstäder, vandra runt bland kungshögar och uppleva en av Sveriges viktigaste historiska platser.

Gamla Uppsala museum har ett rikt utbud av aktiviteter för er som vill besöka museet. I entréavgiften ingår våra ordinarie visningar. Vi tar emot bokade visningar både på dag- och kvällstid och skräddarsyr gärna program efter era önskemål.

Vi erbjuder visning av utställningen och fornlämningsområdet. Visningen kan även kombineras med utomhusaktiviteter som historiskt bågskytte och kämpalekar. Vi kan också erbjuda kortare visningar för grupper som inte hinner med ett längre besök. Mindre grupper kan boka vår VR-upplevelse i kombination med visning av museet. 

På bottenvåningen har vi en ny basutställning invigd 2022, där även nya forskningsresultat, som de omtalade stolpraderna, har fått ta plats i vår berättelse om Gamla Uppsala. På övervåningen finns originalfynd från platsen och utställningen "Tyde den som kan" om Upplands runstenar.

 

Våra öppettider

Oktober–mars: Öppet kl. 12–16 måndag, onsdag, lördag och söndag.

april–maj: Öppet kl. 10–16 dagligen.

juni–augusti:Öppet kl. 11–17 dagligen.

september: Öppet kl. 10–16 dagligen.

Extraöppet varje dag under skolloven (sportlov, påsklov, sommarlov och höstlov).

Gamla Uppsala museum är stängt midsommarafton, julafton, juldagen, nyårsafton samt nyårsdagen.

 

Entrépriser

Entré 150:-

student/pensionär 120:-

Årsbiljett 200:- gäller för återbesök hela 2024

Gratis entré för besökare under 19 år.

 

Öppna visningar

Besök museet och se utställningen om Gamla Uppsalas förhistoria.
I entréavgiften ingår våra ordinarie visningar som är öppna för allmänheten. Under sommaren har vi visningar varje dag, både svenska och på engelska.
Övrig tid på året har vi visningar på svenska under helgerna.

 

Förboka gruppbesöket

Gamla Uppsala museum har ett rikt utbud av aktiviteter för er som vill besöka museet i grupp. Mer information om hur du bokar gruppbesök hittar du här.

 

Museibutik

Besök museibutiken och ta med upplevelsen hem!

Gamla Uppsala museibutik erbjuder ett stort urval av souvenirer för alla åldrar. Vi har ett stort utbud av litteratur som rör historia, arkeologi och nordisk mytologi, med flera roliga pysselalternativ för den yngre läsaren.

I butiken säljs också smycken i olika prisklasser, många av dem kopior av arkeologiska fynd eller i vissa fall inspirerade av järnålderns bildspråk. Du kan kontakta museibutiken direkt genom att maila till Contact.

Butiken har öppet samma tider som museet. 
Varmt välkomna att besöka butiken!