Tyde den som kan - fördjupa dig!

Tyde den som kan - fördjupa dig! Bild: Upplandsmuseet

Här hittar du fördjupningsmaterial till utställningen Tyde den som kan. Se filmer, lyssna på hur vikingarna talade och läs mer om runor och runstenar.

Filmer

Film om Bogesundsstenen. Torun Zachrisson, forskningschef på Upplandsmuseet, berättar om hur hon hittade den försvunna runstenen från Bogesund nära Vaxholm.
Klicka här för att se filmen

 

Film om Skillstastenen. Robin Lucas, arkeolog på Upplandsmuseet, har inventerat 423 runstenar i Uppland. I den här filmen berättar han bland annat om runstenen som står utanför Skogstibbe.
Klicka här för att se filmen

 

Film om Örbystenen.  Magnus Källström, runolog på Riksantikvarieämbetet, berättar om en runsten som står vid Universitetsparken i Uppsala. Ursprungligen kommer den dock från Rasbo och kallas för Örbystenen. Den här stenen har en alldeles speciell historia...
Klicka här för att se filmen

 

Hur lät runsvenska?

Här kan du lyssna på runologen Maja Bäckvall som tolkar runstenarna U164, U 225, U 226, U 1163 och den betydligt äldre Rökstenen, Og 136.
Klicka här för ljudspåret

 

Se föremålen från utställningen

Lupp över en dagbok med runskrift

Film om föremål  i utställningen.
Klicka här för att se filmen

Digital utställning med föremålen. Det finns en digital utställning där du kan se föremål som ingår Upplandsmuseets samlingar och som kommer att visas i utställningen "Tyde den som kan!
»Tyde den som kan! - Upplandsmuseet / DigitaltMuseum

 

Runstensvandringar i Uppsala

Följ familjespåret för barn och vuxna runt domkyrkan och Gustavianum och lär dig mer om runor och runstenar. Upptäck Uppsalas runstenar