Museidagen – Fokus runstenar

14 november 2021
Plats: Upplandsmuseet Tid: kl.13-15
Museidagen – Fokus runstenar

Välkommen till museidagen med fokus på runstenar.

Under Museidagen fördjupar vi oss i runor med en runstensvandring och två föredrag.  Medverkande: Torun Zachrisson, Upplandsmuseets forskningschef, Robin Lucas, arkeolog på Upplansmuseet och Magnus Källström, runolog på Runverket vid Riksantikvarieämbetet

Kl. 13 - Ungmön, rådkonan och svärmorn – kvinnoöden bland de uppländska runinskrifterna

De uppländska runinskrifterna tecknar en värld där män, deras dygder och släktförhållanden framstår tydligt. Parallellt med dem finns kvinnor, som beskrivs med olika ord för kvinna och hustru, dotter, ungmö men också svärmor och hushållerska. Vissa är välkända och ofta omtalade som Gerlög i Hillersjö. Men här ska vi möta mindre kända kvinnoöden: systern Nettilgärd, hustrun Hedenfast, rådkonan Fastlög och svärmödrarna Ingunn och Ragnälv och få en liten glimt av deras liv.

Föredrag av Torun Zachrisson, Upplandsmuseets forskningschef.

Plats: i museets hörsal

 

Kl. 14 - En promenad med vikingarna – en runstensvandring i Universitetsparken

Runstenar tillhör Sveriges mest säregna kulturarv. Huvudsakligen nedskrivna på 1000-talet utgör dessa minnesmärken startskottet på den svenska skrivna historien, en dokumentation av den äldsta kristna missionen och landets tidigaste juridiska dokument. De bevarade runinskrifterna ger en unik inblick i den sena vikingatidens samhälle, idévärld, poesi och konst. Vi visar några smakprov bland de runstenar som i hundra år stått uppställda i den jättelika utomhuslärosal som Universitetsparken utgör. Vi besöker även de närbelägna stenar som använts som byggmaterial i Domkyrkan och nu står uppställda på sydsidan.

Vandring med Robin Lucas, arkeolog på Upplandsmuseet.

Plats: samling ute på museigården 

 

Kl. 15 - I skuggan av Åsmund - mindre kända runristare i Uppsalatrakten

Den uppländska runstenskonsten domineras av välkända namn som Åsmund Kåresson, Fot och Öpir - alla banbrytande runristare som skapade de stora linjerna och som har satt sina namn på otaliga runstenar. Vid sidan av dessa fanns det också andra runristare som sällan brukar uppmärksammas, men som ger intressanta inblickar i vilka vägar runstenstraditionen kunde ta. Möt virtuosen Örik som bara ristade en enda runsten, den egensinnige Grim Skald som inte kunde stava och den valhänte Likbjörn som ristade Upplands fulaste runsten.

Föredrag av Magnus Källström, runolog på Runverket vid Riksantikvarieämbetet.

Plats: i museets hörsal

 

Under dagen finns Ylva Lewenhaupt, utställningsproducent och Frida Gereonsson, museipedagog i utställningen och svarar på frågor.

 

Max 15 personer till vandringen och 28 personer till föredragen.

Först till kvarn gäller.
Hämta ut gratisbiljett i museets reception när du kommer.

Med reservation för ändringar.

För mer information:

Tel. 018-16 91 00, 16 91 01 www.upplandsmuseet.se

Öppet tisdag–söndag kl. 12–17. S:t Eriks torg 10, Uppsala