Här är det visst flygtema!

4 december 2020
Här är det visst flygtema!
Några metalleksaker på en hylla i föremålsmagasinet.

Nämen vad har vi här? Vi fortsätter vår nyfikna vandring genom föremålsmagasinet och fastnar för några flygande metallföremål. Eller, de flyger ju inte runt, i varje fall inte då vi är på plats…

På hyllan finner vi två mekaniska leksaksflygplan av plåt. Ett rött och silverfärgat med gul text (K 345) på vingar och sidor. Vingarna går att fälla bakåt. Det silverfärgade planet har svart dekor och på vingarna står det: MADE IN GERMANY GES GESCH (sannolikt betyder det senare gesetzlich geschütz, dvs. "registrerat varumärke"), De båda planen är enligt uppgift från 1940-talet.

Rött leksaksplan av plåt från 1940-talet.

Liten mekanisk metalleksak med en blomma och ett bi.

På samma hylla ligger en till mekanisk leksak av bleckplåt. Den består av en blomma i blått och gult och ett bi i gult, brunt och silver på grönt stativ med fjäder och rörlig arm. Armen kan skjutas in och släppas varvid blomman snurrar. Sannolikt har också biets vingar rört på sig en gång i tiden.

Leksakerna har använts av givarna då de var barn. De ingår i en samling leksaker och kläder som skänktes till Upplandsmuseet 1995 av syskonen Marianne Adolfsson och hennes bror Ragnar Adolfsson.

Inv.nr. på föremålen: UM26415, UM26416 och UM26417.

Författare: Kerstin Åberg