Minnet av en pandemi

Minnet av en pandemi Foto: Olle Norling

Hur såg livet ut i Uppland under Coronaepandemins första år 2020 - och hur kommer vi att minnas denna speciella tid i framtiden? Upplandsmuseet har gjort en insamling där 17 upplänningar berättar om hur coronapandemin påverkat deras vardagsliv. Syftet är att bevara minnen från denna speciella tid för framtidens generationer som en del av länets historia.

Pandemin har inte lämnat någon oberörd. Det var mycket som fick avbokas och ställas in i mars 2020 när det nya coronaviruset spreds i landet. Rädslan att smittas var lika stor som rädslan att smitta någon annan. Uppmaningarna haglade: Tvätta händerna, håll avstånd, stanna hemma - men stöd din lokala företagare. Bry dig om de dina, men helst på distans. Livet var inte riktigt som vanligt.

Genom dagböcker och intervjuer tecknar 17 upplänningar en vardag som

både är som vanligt och annorlunda, där tristess, rädsla och ett eftertraktat lugn

råder samtidigt. Det tecknas en bild av en tid där vardagen dominerar livet, där samhällslivet rört sig inåt mot det egna hemmet och där det finns tid att fundera över hur samhället och det egna livet blir framöver.

 

Museets forskare Cecilia Bygdell har gjort intervjuer och museets fotograf Olle Norling har dokumenterat offentliga platser i länet

Allt material har sammanställts och publicerats i skriften:
Sjukdom, tristess och underbart lugn
- VARDAGSPERSPEKTIV PÅ CORONAPANDEMIN I UPPSALA LÄN

Du kan ta del av skriften på olika sätt, antingen i form av en pdf (lågupplöst, 5.6 MB) eller som tryckt skrift i museibutiken för 50 kr