Julbocken ersätts av tomten som klapputdelare!

24 december 2020
Julbocken ersätts av tomten som klapputdelare!
Julklappspapper från början av 1900-talet.

Vem är det egentligen som lagt klapparna under julgranen? Och vad är det i alla paketen? I början handlade julklapparna mest om skämtsamma presenter, ofta med vers. Överlämnandet skedde vanligast genom att man klappade på dörren och kastade in gåvan, därav ordet ”julklapp”. I Uppland överlämnades presenten av en julbock.

Julbocken delar ut klappar. Foto: Uppsala-Bild/Upplandsmuseet

Julbocken har använts som symbolisk figur i juletid under mycket lång tid. Traditionerna kring julbocken är många och bocken förekommer till exempel i många lekar och tävlingar och som prydnadsfigur, ofta gjord i halm. I de nordiska länderna förekom en jultradition där ungdomar gick runt bland gårdarna och framförde enklare skådespel eller sjöng visor. En i sällskapet kunde vara utklädd till bock, ibland med en mask gjord av halm, och som tack för uppträdandet fick de mat, dryck och pengar. Det hände att barnen blev skrämda av den utklädda bocken.

I delar av Sverige fortlevde traditionen kring mitten av 1900-talet. Under 1800-talet förändrades traditionen gradvis inom den borgerliga samhällsklassen till att en man klädde ut sig till bock och delade ut julklapparna, som nu var fint inslagna och lackade paket. Kanske har du läst Elsa Beskows bok ”Petter och Lottas jul”, där julbocken kommer på besök på julafton.

Under slutet av 1800-talet och under 1900-talet blir klapputdelaren i stället en tomte. Till skillnad mot den amerikanska tomten är den svenske jultomten mer en blandning mellan Sankt Nikolaus och det gamla bondesamhällets gårdstomte som vaktade hem och stall. Han kom oftast till fots genom mörkret om kvällen den 24 december, bultade på dörren och bjöds in under stora hedersbetygelser.

Han erbjöds att sitta ner i salen, öppnade sin säck, läste rim, delade ut julklappar och försvann sedan ut i natten. Vart han gick, varifrån han kom, var han var under resten av året, var under denna tid inte en del av berättelsen. Det centrala var själva julklappsutdelandet.

Löpare med tomtar (UM29558). Har tillhört lantbrukare Märta och Ture Ericson, Tjocksta, Danmarks socken, Uppland.

 

Nu är sista luckan öppnad i vår adventskalender och vi tackar för att ni hängt med oss runt på vår vandring i magasinet! Vi önskar dig som kikat in en riktigt fin jul och en bra start på det nya året!

 

Med varma julhälsningar från oss som har skrivit!

Kerstin Åberg och Berit Schütz

 

Emma och Henri Osti med nyårshälsning, Uppsala 1902. Foto: Henri Ostis Fotografi Atelier