Myt, makt och människa

Basutställningen "Myt, makt och människa" på Gamla Uppsala Museum visar originalföremål, en stor modell av området och berättelser om kungarna och deras gravar – mitt i ett av Sveriges mest mytomspunna fornlämningsområden.
Myt, makt och människa
Utställningen på Gamla Uppsala Museum
Följ med till en plats där historia, myt och makt möts. På Gamla Uppsala Museum kan du ta del av basutställningen "Myt, makt och människa", som presenterar platsens unika historia från yngre järnålder fram till 1164, då kristendomen etablerades och Gamla Uppsala blev ärkebiskopssäte.
Utställningen ger en introduktion till Gamla Uppsalas betydelse som politiskt och religiöst centrum i forntidens Sverige. Här visas originalföremål från arkeologiska utgrävningar, en stor modell av området med de mäktiga kungshögarna, samt bilder av fynd och visualiseringar som berättar om livet och döden i det forntida samhället.
Besökare får en överblick över kungarnas gravar, högarna och de föremål som hittats – som visar kontakter med fjärran delar av den då kända världen. Texterna och bildmaterialet lyfter fram forskning, myter och historiska berättelser som speglar platsens roll i övergången från förkristen tro till kristendom.
Utställningen är ett komplement till platsen utanför museet – det välbevarade fornlämningsområdet med kungshögar, runstenar och spår av stormannagårdar.
Gamla Uppsala Museum fungerar också som besökscenter och erbjuder en faktabaserad inblick i en av Skandinaviens mest mytomspunna och historiskt betydelsefulla platser.
På övre plan finns också utställningen Tyde den som kan som invigdes den 27 januari 2024.