Föredrag: Magiska amuletter från vikingatidens Uppland

18 april 2023
Plats: Upplandsmuseets hörsal och via Teams Tid: kl 15.00
Föredrag: Magiska amuletter från vikingatidens Uppland Bild: Silverhänge från Birka, grav Bj 552. Hängets baksida är en runamulett. Teckning Sofia Pereswetoff-Morath.

Välkommen på ett föredrag om amuletter från vikingatidens Uppland med Sofia Pereswetoff-Morath. Föredraget hålls i museets hörsal och sänds live via Teams.

Tänk er att besitta magiska krafter! Att vara i stånd att hjälpa någon i nöd eller hämnas ett brott… eller kanske bli älskad av precis alla man möter? Idag gör vår magkänsla oss mycket skeptiska om vi träffar någon som påstår sig ha magiska förmågor. Men i det vikingatida och tidigmedeltida Uppland – och faktiskt i hela Norden – kunde en sådan person mottas med tillit och till och med beundran eller rädsla. Det var en självklarhet för tidens människor att vardagen kunde påverkas med trolldom - bara man visste hur.

Föredragshållare är Sofia Pereswetoff-Morath, fil. Dr, lektor vid Institutionen för svenska och flerspråkighet, Stockholms universitet.

Länk för att delta digitalt via Teams 

Gratis inträde, men biljett krävs för att delta på plats. Max 50 platser i hörsalen.

Du kan boka biljetter på olika sätt:

1. Boka/köp en biljett via denna länk - det enklaste sättet att få en biljett!
2. Boka/köp biljett på plats i museets reception.
3. Boka/köp en drop-in biljett i receptionen strax före evenemanget. OBS! Endast i mån av tillgängliget.

Med reservation för ändringar.

Programmet är en del av vårens föredragsserie: Vad säger runorna?
Under våren kommer några av de främsta runexperterna till museet och berättar om sin forskning. Föredragen är öppna för allmänheten och hålls i museets hörsal, samt sänds live via Teams.


För mer information:
Tel. 018-16 91 00, 16 91 01 www.upplandsmuseet.se

Öppet tisdag–söndag kl. 12–17. S:t Eriks torg 10, Uppsala