Walmstedtska gården

Walmstedtska gården Julvisning i professorshemmet. Foto: Bengt Backlund/Upplandsmuseet

En trappa upp i Walmstedtska gården finns professor Herman Rydins våning. Bostaden är på sex rum och kök och visar ett borgerligt hem från 1800-talets senare del.

Anpassningar hösten 2020 på grund av covid-19

För att minska risken för smittspridning begränsar vi deltagarantalet i grupper från högstadiet, gymnasiet och vuxenutbildning till max 15 personer. Vi hjälps åt att hålla avstånd till varandra.

Hemma hos familjen Rydin

Vi besöker familjen Rydis bostad, där professorn bodde med sin hustru Eleonora och barnen Sofia, Elisabeth, Herman och Anna under 1800-talets senare del. Hemmet visar hur en familj som hade det gott ställt, levde under denna tid. Vi får höra om familjens dagliga liv till vardags och fest, men också om tjänstefolket, Lovisa Bäckström och Gustava Bergholm och deras arbete.

Kan bokas året runt.

Jul hos familjen Rydin

Från den första advent varje år berättar vi om familjen Rydins julfirande. I salen är bordet dukat med vattenlingon, röda äpplen och julgotter. I våningens förmak står den doftande granen med girlanger, kristyrer och juldekorationer. I köket är julförberedelserna i full gång. Det doftar gott av pepparkaka och julens kryddor.

Kan bokas från första advent och fram till jul.