Lilla Kvarn

Lilla Kvarn Foto: Katja Jahn/Upplandsmuseet

Välkommen till Upplandsmuseets nya lekutställning för barn från 0-6 år!

Konstnärerna Sven Nordqvist och Leif Högström har skapat en fantasifull utställning där det finns mycket att utforska och leka i för museets yngsta besökare.

Utställningen är inspirerad av historiska uppländska miljöer som en brukssmedja, en gammaldags handelsbod och ett 1800-talskök från en bondemiljö. Självklart finns här även Pelle Svanslös och hans vänner i miljön kring Åsgränd där många av katterna i Gösta Knusttsons berättelser håller till. Namnet Lilla Kvarn anspelar på att museet ligger i den gamla Akademikvarnen.

Lilla Kvarn är en riktig skattkammare för lek och fantasi. Vi hoppas att denna uppfinningsrika barnutställning ska bli Uppsalabarnens nya favoritställe, där de vill leka och upptäcka tillsammans med sitt vuxna sällskap.

På museer är det ofta känsliga originalföremål och utställningar för vuxna, då är det inte alltid lätt att ha med de yngsta barnen. Men Lilla Kvarn är anpassad just till yngre barn.

Allt går att ta på och leka med och när man tittar in genom fönstren kan man upptäcka vad som händer inne i husen. När besökarna behöver ta en fikapaus finns numera även ett matsäcksrummet för barnfamiljer med Sven Nordqvists fantasifulla illustrationer på väggarna.