Ställa in och ställa om

Ställa in och ställa om Foto: Olle Norling

Uppland under coronavåren 2020. Upplandsmuseet samlar in minnen i form av berättelser och bilder om vardagslivet från några av länets invånare.

Inställt firande, inställda resor, inställd undervisning och inställda ekonomiska flöden. 2020 sätts mycket på paus. Annat skalas upp. Sjukvården testar sina maxgränser och internethandeln ökar.

Pandemin har inte lämnat någon oberörd. Uppmaningarna haglar: Tvätta händerna, håll avstånd, stanna hemma men stöd din lokala företagare. Bry dig om de dina, men helst på distans. Livet är inte riktigt som vanligt.

Men hur kommer vi att minnas denna speciella tid i framtiden? Upplandsmuseet samlar in berättelser från vardagslivet för några av länets invånare. Deras ord och bilder utgör en grund för ett framtida källmaterial till hur vi som lever i detta här och nu förstod pandemin medan den pågick. Ett 20-tal personer skriver dagbok under några veckor under våren 2020 och fotograferar sin vardag. Vi kommer att följa upp med intervjuer så snart vi för allas säkerhet kan träffas. Museets fotograf dokumenterar offentliga platser i länet.

Vi längtar tills det är över och allt är tillbaka i sin vanliga ordning, men kanske blir vissa saker aldrig riktigt som förr igen. Kanske blir corona-krisen den tid då vi tog ett stort kliv i den digital omställningen. Den digitala tekniken erbjuder stora möjligheter att göra saker på alternativa sätt - för den som har tillgång och vana till tekniken i alla fall. För vad skulle vi ha gjort denna tid utan möjligheter till internethandel, utan digitala sociala kanaler eller utan vårdappar? Även om många digitala plattformar användes redan innan, så har behovet av digitala lösningar ökat än mer i och med krisens restriktioner. Vi lever i ett samhälle som håller på att ställa om, mitt i den stora krisen.