Museet

Vit äldre stenbyggnad vid Fyrisån Museet ligger i Akademikvarnen mitt i Fyrisån. Foto: Bengt Backlund

Upplandsmuseets utställningar visas i Akademikvarnen som ligger på Kvarnholmen, mitt i Fyrisån, strax nedanför Domkyrkan. Fyra våningar fyllda med kunskap om Uppsala och Uppland.

I Akademikvarnen visar vi fasta utställningar om Uppsala stads historia och om uppländsk forntid under 5000 år, men också aktuella utställningar kring olika tema med såväl uppländskt fokus som globala utblickar. Här sker mycket av vår programverksamhet med visningar, föredrag och andra aktiviteter för såväl barn som vuxna. 

Upptäcka, lära och leka!

En trappa upp i museet ligger vår lek- och lärhörna för barn. Här möter du vikingapojken Rådulf, kolgossen Matthias och bondflickan Selma. Du kan också kika in hos Pelle Svanslös och hans vänner. Använd din fantasi och kreativitet i en lekmiljö skapad av Sven Nordqvist och Leif Högström. För den som blir trött finns böcker och ritpapper. 

Akademikvarnens historia

Byggnaden har en spännande historia. Det finns spår efter kvarndrift ända tillbaka till 1200-talet. Den nuvarande byggnaden uppfördes på 1760-talet. Verksamheten lades ner 1946 och byggnaden gjordes om till museum, invigt 1959. Än idag kan du uppleva hur vattnet strömmar genom ett av hjulhusen.