Det strålar en stjärna förunderligt blid…

12 december 2020
Det strålar en stjärna förunderligt blid…
Advents- och julgransbelysning i en låda i magasinet.

Snart är det tredje advent och i fönstren lyser det så vackert i mörkret av stjärnor, slingor och ljusstakar. På många sätt känns det extra viktigt just nu.  

Vi undersöker vidare i föremålsmagasinet. I en av lådorna finner vi adventsstjärnor. Ja, det är visst adventsstjärnans dag idag!  

Två adventsstjärnor i våra samlingar, UM29548 och UM30876.

Vi visar här två adventsstjärnor. De är båda tillverkade av papper. Den vänstra har tillhört lantbrukare Ture och Märta Ericson, Tjocksta, Danmarks socken, Uppland och köptes av dottern Ingegärd i slutet av 1980-talet. De hade då tidigare haft en likadan. Den högra, röda och gula stjärnan har en ståltrådsbygel. Den senare har tillhört familjen Eng i Uppsala och sonen i familjen, Åke Eng har berättat att ”den sattes upp första advent i rumsfönstret och tändes på kvällen, tillsammans med adventsljuset”. Familjen Eng bodde i en 1,5 rums lägenhet på Höganäsgatan 11 i Uppsala. Stjärnan är från 1940-talet. 

Att sätta upp adventsstjärnor blev populärt i Sverige på 1930- och 1940-talet, men de hade börjat användas lite tidigare än så och traditionen med pappersstjärnor är lite brokig. Den kristna brödrarörelsen i den tyska staden Herrnhut började hänga upp stjärnor som skulle avbilda Betlehemsstjärnan. Redan på 1880-talet tillverkades de av ”herrnhutarna”. Från början var den belyst med en liten fotogen- eller oljelampa. Formen på stjärnan var enligt uppgift snarast rundad och hade betydligt fler ”strålar” än de vi är vana att se idag.  

De finns uppgifter om att dkan ha hämtat idén från oss i Sverige, då brödrarörelsens munkar missionerade här. I Sverige fanns nämligen traditionen med stjärngossar som gick runt i gårdarna och tog emot gåvor och längst fram i processionen bar de med sig en stjärna fäst på en pinne, men det finns dock också uppgifter om liknande traditioner i Tyskland. 

Staffansstjärnan.jpgStaffansstjärna från Sävasta i Altuna sn.

Staffansstjärnan ovan består av en ställning av trä utformad som en stjärna med sex uddar. Ställningen är fäst på en stång av trä och hela konstruktionen kan snurra runt stången. Inuti stjärnan finns en mindre konstruktion med två hål, avsedda för stearinljus. De olika delarna är fästa vid varandra med nubb av järn. Ställningen är klädd med vitt papper, små metallglänsande stjärnor är klistrade på papperet. 

Författare: Kerstin Åberg