Paljetter men inte pengar!

2 december 2020
Paljetter men inte pengar!
Detaljbild av ett av föremålen i vårt textilrum.

Vi är i magasinets textilrum och kikar in bland hyllorna. På ett av de utdragbara hyllplanen fastnar vi för den här. En paljettkrage av svart tyll med svarta paljetter samt gulvita, runda spetsar. Vad kan den här ha för berättelse?

 

Paljettkragen UM25897 placerad på syrafritt papper.

Vid en närmare undersökning i vår databas kan vi läsa att paljettkragen kom som gåva till oss 1994. Den har tidigare ägts av givarens mor, Hildur Sjöberg. Hildur föddes utanför Stockholm, hennes far var rättare vid Ulriksdal. Då Hildur var i 14 - 15 års åldern så började hon arbeta som piga i Stockholm.

Vi läser vidare och det visar sig att från en av de familjer som hon arbetade hos, så fick hon en månad sin lön betalad i....två paljettkragar. Ja det stämmer, det är alltså en halv månadslön vi tittar på. 

Hildur var naturligtvis inte nöjd med den betalningen, då hon såklart hade större behov av att få ut sin lön i pengar.

 

Detalj av paljettkragen UM25897.

Senare arbetade Hildur som kokerska och till sist i en affär i Brunnsviken där hon träffade Anton Sjöberg. De bodde ett par år på Munsö, där sedan givaren föddes. 1913 flyttade de till Vassunda socken, där Anton Sjöberg arbetade som trädgårdsmästare. Då Anton pensionerades 1939 går flyttlasset till Uppsala. Anton går bort 1961 och Hildur 1985, hon var då drygt 99 år gammal.

Berättat och skänkt av Hildurs och Antons dotter Ingrid Sjöberg.

UM25897_1.jpgUM25897 Föremålsfoto: Anja Szyszkiewicz

Författare: Kerstin Åberg