Hur lät forntiden?

7 oktober 2023 - 8 oktober 2023
Hur lät forntiden?

Dags för uråldriga klanger att återigen ljuda i Gamla Uppsala!

Under två dagar den 7 och 8 oktober kommer vi att ha besök av musikerna Ute Goedecke & Per Mattsson från Musik i Syd. Med sig till museet har de en stor uppsättning med musikinstrument gjorda efter arkeologiska fynd från forntid och tidig medeltid.
 

Program

 

Musik och ljudlandskap i Gamla Uppsala!

Kl. 12.00 och 16.00
En berättarkonsert med Ute Goedecke & Per Mattsson. Ett stort antal instrument och ljudverktyg visas upp, berättas om och spelas på.
 

Exploatorium!

En workshop med musikinstrument från forntid och medeltid, som du får både Höra och Röra!Ute Goedecke & Per Mattsson berättar om och demonstrerar ett stort antal arkeologiska fynd av instrument i form av rekonstruktioner och repliker, från stenålderspipa och järnålderslur till medeltida rommelpot och harpa. Flera av instrumenten får du själv studera närmare och provspela. Exploatoriet är igång hela tiden förutom när berättarkonserterna pågår.
 
Museet öppnar 12 och stänger när den sista berättarkonserten är slut. Evenemanget ingår i ordinarie biljettpris.
 

Om deltagarna

Ute Goedecke & Per Mattsson är två välrenommerade musiker med inriktning på framför allt medeltida repertoarer. Ute är sångerska men också multiinstrumentalist. Per Mattsson är specialiserad på tidiga stränginstrument. Båda ingår i Ensemble Mare Balticum (EMB), som är Musik i Syds ensemble för tidig musik.