Slöjdkurs: Blocktryck på linne

29 juni 2024 - 30 juni 2024
Plats: Kanikenhuset, Västra Ågatan 16 Tid: Kl. 9-16
Slöjdkurs: Blocktryck på linne

Välkommen på helgkurs i blocktryck på linne!

Det är en otroligt lyxig känsla i att trycka på linne. Glansigt eller grovt, slätt eller strukturerat – tryckets och mönstrets karaktär ändras. Och så fantastiskt att kunna skapa alldeles egna mönster och sedan kunna trycka dem, med egentillverkade block av material och med verktyg de flesta av oss har hemma! Geometriskt, blommigt, föreställande eller abstrakt – möjligheterna är närmast oändliga. Sedan med enkla medel prova sig fram i att skapa något mer avancerade tryck.
 
Under en fullmatad kurshelg får du ta del av Elenas stora inspirationsmaterial som visar på möjligheterna samt resultat av tryck på olika linnekvalitéer och olika sätt att konstruera mönster på. Du kommer att prova på några av de enklare mönsterteknikerna, bygga bakgrundstexturer. Vi testar även enklare flerfärgstryck. I kursen ingår dessutom grundteknikerna för konstruktion och tillverkning av stämplar baserade på enklare geometriska former, grunderna i flerfärgstryck. Tryckteknik på (tvättade) textilier i bomull och lin - nytt och vintage, gärna i olika grovlekar. Att blanda ihop egna kulörer. Att fixera och tvätta. Vare sig du är nybörjare eller redan tryckt på tyg så kommer du få mycket inspiration från både kursen och gruppens arbeten.
 
Kurshandledaren Elena Semenova Esmail är textilkonstnär och formgivare, ursprungligen från Ukraina men bosatt i Sverige sedan 1991. Elena har i flera år fördjupat sig i trycktekniker där hon trycker på tyger, dukar, mattor, kork och linoleum – hon utforskar och utvecklar olika tekniker, material och skapar egna mönster, oftast med återbrukade tyger. Elena har i flera år handlett kurser, främst i nordligare delar av landet. Se mer av Elenas arbete på insta: elenaesmail_se

Kurstid: 12 kurstimmar
Datum: helgen 29- 30 juni 2024
Tid: 9.00-16.00
Kurskostnad: 2900 kr
Anmälan: upplandsmuseet.se/hemslojd 
 
Lokalen ligger i Upplandsmuseets slöjdlokal i Kanikenhuset, Västra Ågatan 16 - inne i gränden